Späť

AdriaSun - Dovolenka v Bulharsku > MAGAZÍN > Bulharská kuchyňa

Kuchyňa v Bulharsku

Musaka

Bulharská kuchyňa

Bulharská kuchyňa sa radí k zdravým kuchyniam a to predovšetkým pretože väčšina pokrmov je ľahká, chutná, jednoducho upravená a s veľkou kopou zeleniny. Pod Bulharskou kuchyňou nájdete aké sú aktuálne ceny v Bulharsku (základných potravín).

Na väčšine územia Bulharska prevládajú grilované mäsa a aj napriek kvalite a výberu dostupnej zeleniny sa vegetariáni budú musieť zmieriť s nedostatkom bezmäsitých jedál. Vo väčšine letovísk rastie aj predaj pouličných jedál, kde sa predáva miestne pečivo a iné špeciality. Na západné pomery býva však väčšinou ťažké a mastné. Miestny čerstvý chlieb je vo väčších letoviskách k dispozícii počas celého dňa.

Najbežnejším bulharským občerstvením je banica (prezývaná tiež banička vďaka svojej veľkosti). Ide o lístkové pečivo naplnené syrom a príležitostne aj mäsom. U nás je táto pochúťka známa ako burek a je tiež k dostaniu v pouličných občerstveniach. Obľúbená je tiež kilfa, čo je malý rožok z jemného sladkého cesta plnený marmeládou alebo tiež na slano so syrom alebo malým párkom.

V pouličných stánkoch sa tiež bežne predávajú grilované pochúťky ako kebabčeta, kjufte či nadenica. Zobať môžete tiež pražené orechy (fastaci) alebo slnečnicové semená (semki). Týmto bulharským špecialitám konkuruje typické západné občerstvenia ako párky v rožku, hamburgery a pizza. Odporúčame však skôr ochutnať niektorú z bulharských špecialít, ktoré sú tu zvyčajne o dosť chutnejšie. Ak hľadáte niečo rýchleho a lacného do žalúdka, môžete si vo väčšine reštaurácií dať hutnú polievku s chlebom. Medzi najbežnejšie patria bôb, korenistá fazuľová polievka, škembe čorba, čo je tunajší názov pre našu držkovú polievku, alebo tarator - studená polievka z jogurtu s uhorkami.

Pre bulharskú kuchyňu sú typické dve zložky:

1. biely slaný syr (balkánsky syr alebo syr feta) vyrábaný predovšetkým z kravského alebo ovčieho syra,
2. jogurt (kiselo mljako), ktorý obsahuje pre organizmus veľmi prospešnú baktériu lactobactericum bulgaric.

K príprave pokrmov Bulhari používajú hlavne jahňacie, hydinové, baranie, teľacie mäso a hlavne ryby. Pre Bulharsko typická úprava mäsa je pečenie na ražni alebo rošte. Známy je veľký výber kvalitných minerálnych vôd, ktoré dotvárajú typické arómy bulharských jedál.

Pitná voda z kohútikov

Voda z kohútika je pitná, na pobreží bezproblémová, ak však máte náchylnejší žalúdok kupujte balenú vodu, ktorá sa predáva na každom rohu.

Najznámejšie bulharské špeciality

- karbanátky Kjufteta
- džuveč
- plněné papriky
- rybičky

Tarator
Pod týmto zvláštnym menom sa skrýva studená polievka pripravená z kyslého mlieka, nastrúhanej uhorky, kôpru a prípadne cesnaku. Táto zaujímavá polievka určite stojí za ochutnanie, navyše vás v horúcich letných dňoch príjemne osvieži.

Musaka
Ak vám na tanieri donesou musaku, tak si asi poviete: "To sú predsa francúzske zemiaky ..." Musaka je teda teplé jedlo pripravené zo zemiakov a zeleniny, prípadne z mäsa, ale vďaka špecifickému korenia a spôsobu prípravy je predsa len iná a zaujímavejšia. Dá sa dokonca kúpiť aj v konzerve!

Bulharsko, bulharská kuchyně

Šopský šalát
Tento známy a rozšírený šalát vás môže aj prekvapiť, pretože okrem surových paprík a paradajok a bieleho syra sa do neho pridávajú aj pečené paprikové struky a cibule. Celý šalát sa pred podávaním zakryl zálievkou z octu, oleja a soli.

Kefte a kebabče
Tento zaujímavo sa nazývajíci pokrm sa pripravuje z mletého mäsa. Sú to bochníčky, karbonátky alebo valčeky pomletého mäsa osmažené alebo pripravené na rošte. Podávajú sa so zeleninovými šalátmi alebo s hranolkami, čo je v Bulharsku celkom obľúbená príloha.

Kaškaval
Ide o ovčí, kravský alebo zmiešaný syr. Podáva sa občas ako dezert na konci jedla alebo k vínu. Zaujímavé je, že kaškaval zreje 60 dní, nezrelý syr sa pozná podľa toho, že môže mať trochu nakyslú chuť.

Škembe Čorba
Pod týmto názvom sa skrýva hustá držková polievka, ktorá často vydá aj za druhé jedlo a je sa s chlebom.

Ceny v Bulharsku

chlieb- 1,5 leva
pizza - 2 leva (veľká štvrťka)
pizzové koláče, sýrové a iné sladké bochníky - 1-2,5 leva
šunka- 2,70 leva
tavený sýr (krabička)- 1,50 leva
Bulharsko, bulharská kuchynělimonáda 2 litre- 1,20 leva
Fanta, Cola a pod. 2 litre -2,5 leva
minerálna voda balená 2 litre - 1,5 leva
pivo 0,5 l- 0,8 leva
nanuky a zmrzliny-  (0,5 -3 leva)
broskyne, nektarinky a iné ovocie od 2 - 2,50
melón 0,70 - 1,50 leva
gyros - 4 leva
pizza - 2,5 leva
hranolky - 2 leva
kuskus - 4 leva
ryba - 5 leva
smažené mušle - 4 leva
steak - 6-10 leva
varená kukurica - 1,50 leva
palačinka - od 1,50 leva
cigarety - 3,20 leva
grilované kure - okolo 7,90 - 8 leva

Aj v Bulharsku si môžete na obed zajsť na meníčko do reštaurácie tam to vychádza okolo 3 - 5 leva, večera vyjde okolo 10 leva aj s pitím. Doporučujeme vyskúšať Bulharské špeciality a ryby.



 

Fotogaléria