Nachádzate sa : Úvod » Užitočné informácie » Bulharská kuchyňa

FOTO
Bulharská kuchyňaBulharská kuchyňaŠopský šalátBulharská kuchyňaBulharská kuchyňaBulharská kuchyňaBulharská kuchyňa
 

Kuchyňa v Bulharsku

Pridať na facebook  

Bulharsko patrí ku krajinám so zdravou kuchyňou a to predovšetkým preto, že väčšina pokrmov je ľahká, chutná, jednoducho upravená a s veľkým množstvom zeleniny.

Pre bulharskú kuchyňu sú typické tri zložky:

1. biely slaný syr (= balkánský syr alebo syr feta) vyrába sa predovšetkým z kravského alebo ovčieho syra
2. jogurt (Kisel mljako), ktorý obsahuje pre organizmus veľmi prospešné baktérie lactobactericum bulgaricum
3. čubrica - rastlina podobná oreganu, pridáva sa do mnohých pokrmov

Na prípravu pokrmov Bulhari používajú hlavne jahňacie, hydinové, hovädzie, teľacie mäso, a hlavne ryby. Pre Bulharsko typická úprava mäsa je pečenie na ražni alebo rošte.

Bulharsko je známe veľkým výberom kvalitných minerálnych vôd, ktoré po pridaní do jedál vytvárajú typickú arómu bulharských jedál.

Pitná voda z kohútikov

Voda z vodovodu je pitná, na pobreží bezproblémová, ak však máte náchylnejší žalúdok kupujte balenú vodu, ktorá sa predáva na každom rohu.

Najznámejšie špeciality bulharskej kuchyne

Tarator
Pod týmto zvláštnym menom sa skrýva studená polievka pripravená z kyslého mlieka, nastrúhanej uhorky, kôpru a prípadne cesnaku. Táto zaujímavá polievka určite stojí za ochutnanie, navyše vás v horúcich letných dňoch príjemne osvieži.

Musaka
Ak vám na tanieri donesou musaku, tak si asi poviete: "To sú predsa francúzske zemiaky ..." Musaka je teda teplé jedlo pripravené zo zemiakov a zeleniny, prípadne z mäsa, ale vďaka špecifickému korenia a spôsobu prípravy je predsa len iná a zaujímavejšia. Dá sa dokonca kúpiť aj v konzerve!

Šopský šalát
Tento známy a rozšírený šalát vás môže aj prekvapiť, pretože okrem surových paprík a paradajok a bieleho syra sa do neho pridávajú aj pečené paprikové struky a cibule. Celý šalát sa pred podávaním zakryl zálievkou z octu, oleja a soli.

Kefte a kebabče
Tento zaujímavo sa nazývajíci pokrm sa pripravuje z mletého mäsa. Sú to bochníčky, karbonátky alebo valčeky pomletého mäsa osmažené alebo pripravené na rošte. Podávajú sa so zeleninovými šalátmi alebo s hranolkami, čo je v Bulharsku celkom obľúbená príloha.

Kaškaval
Ide o ovčí, kravský alebo zmiešaný syr. Podáva sa občas ako dezert na konci jedla alebo k vínu. Zaujímavé je, že kaškaval zreje 60 dní, nezrelý syr sa pozná podľa toho, že môže mať trochu nakyslú chuť.

Škembe Čorba
Pod týmto názvom sa skrýva hustá držková polievka, ktorá často vydá aj za druhé jedlo a je sa s chlebom.

Ceny v Bulharsku

Jedlo a pitie v obchodoch

chlieb- 1,5 leva
pizza - 2 leva (veľká štvrťka)
pizzové koláče, sýrové a iné sladké bochníky - 1-2,5 leva
šunka- 2,70 leva
tavený sýr (krabička)- 1,50 leva
limonáda 2 litre- 1,20 leva
Fanta, Cola a pod. 2 litre -2,5 leva
minerálna voda balená 2 litre - 1,5 leva
pivo 0,5 l- 0,8 leva
nanuky a zmrzliny-  (0,5 -3 leva)
broskyne, nektarinky a iné ovocie od 2 - 2,50
melón 0,70 - 1,50 leva
gyros - 4 leva
pizza - 2,5 leva
hranolky - 2 leva
kuskus - 4 leva
ryba - 5 leva
smažené mušle - 4 leva
steak - 6-10 leva
varená kukurica - 1,50 leva
palačinka - od 1,50 leva
cigarety - 3,20 leva
grilované kure - okolo 7,90 - 8 leva

Aj v Bulharsku si môžete na obed zajsť na meníčko do reštaurácie tam to vychádza okolo 3 - 5 leva, večera vyjde okolo 10 leva aj s pitím. Doporučujeme vyskúšať Bulharské špeciality a ryby.

Adria Sun na facebookuAdria Sun na Google Plus     Email: adriasun@adriasun.sk     Tel: pracovné dni +421 903 502 022, nonstop +421 908 082 703